top of page
  • Forfatters billedeAnita Lindberg

Energi boost med high prana mad

Alt hvad vi spiser påvirker vores mentalitet og humør ifølge Ayurveda´en. Spiser du "glad" letfordøjeligt og energifyldt mad - eller spiser du devitaliseret livløst mad?

Læs her hvordan du løfter din energi-frekvens med high prana mad.
Prana bliver oversat til energi, - livskraft, - universel energi og er i alt der er levende, i naturen, i luften, i vores krop og i den mad vi spiser.

Mad er så meget mere end bare næring til den fysiske krop. Vitaminer, mineraler og basal næring er vigtigt for opretholdelse af celler og væv. Men begynder vi at kigge dybere, på energi, de subtile og esoteriske lag af vores eksistens, skal vi også forholde os til den energi-frekvens som mad indeholder og vigtigheden af at spise ting vi let kan fordøje. Med en sattvic livsstil spiser du frisk plantebaseret kost med en høj energifrekvens og undgår koffein, raffineret sukker, chokolade, alkohol der for mange fører til en "overophedning" af sindet. Sattvic mad understøtter et stabilt, fokuseret, positivt sind.

Mad der ikke passer til vores fordøjelsessystem og til vores dosha kan dræne os for energi og gøre os uinspirerede, modløse og trætte.


De tre Gunaer

Alt - også mad bliver Ayurvedaen inddelt i de tre Guna´er, som er tre kvaliteter (tendenser)

Sattvic: let, ren, lys, lyksalig

Rajasic: energisk, dynamisk, aktiv, varm, intens.

Tamasic: tung, solid, fundament, stagneret, materie, solid.

Her en oversigt over energi-frekvenser i fødevarer.


Ayurvedisk coaching

Har du problemer med din fordøjelse/ trivsel/ energi kan du booke en konsultation hos mig hvor vi finder dit dosha. Vi snakker om dine madvaner, gennemgår dine rutiner og finder løsninger på hvordan du optimerer velvære og energi-niveau. Læs mere her på mit site om doshaerne og mine konsultationer.


High Prana - Sattvic mad der booster energi

Sattvic mad er af højeste kvalitet og skal være økologisk, let, saftig, gerne lidt sød, nærende, smagfuld og fuld af prana/ livs-energi og gerne laves med en god portion kærlighed.

Alt levende har en energi-frekvens og jo mere frisk og mere levende din mad er, jo mere energi tilfører du din krop. Når du tilbereder friske grøntsager forbliver der en energi-svingning i dem i 2-3 timer efter den er lavet. Herefter er den forsvundet. Med en Ängstrømsmeter kan man måle energifrekvenserne i fødevarer.

For at bevare så meget prana i maden som mulig, skal maden tilberedes f.eks. ved let dampning og let stegning, og passe på ikke at lade gryderetter osv koge i for langt tid, men blot lige til at grøntsager er møre!

Alle syv dhatus som er bindevæv, blod/plasma, knogler, muskler, knoglemarv, blod m.m. bliver næret og styrket. Energien kan strømme frit i din krop og løber fra dit rod-chakra op igennem kroppen, når til hjertet hvor en følelse af ekspansion, livsglæde og ubetinget impulsiv kærlighed kommer fra!

Mad der ikke passer til vores fordøjelsessystem eller til vores dosha kan dræne os for energi og kan gøre os uinspirerede, modløse og trætte.


Sattvic mad

Friske økologiske grøntsager. Især søde ting som sweet potato´s, gulerødder, lette salater, dampede grønne blade, agurk, kogte rødbeder, fenikkel og asparges.

Kitchari er en sattvic ret der passer til alle dosha´s.

Cremede supper og gryderetter der kun er let krydret med tilbehør af lidt ris e.l.

Dal, milde grøntsags curry´s, saftige søde frugtsalater, brød med syltetøj, mango lassi evt lavet på plantemælk.

Alle søde, modne, saftige frugter som appelsiner, søde æbler, vindruer, pærer, blommer, abrikoser, blåbær, brumbær, dadler og figner der evt er udblødt.

Ananas, bær, nødder og frø indeholder serotonin - en neurotransmitter/ lykkehormon der også er med til at stabilisere og løfte dit humør.

Alle former for plantemælk - mandelmælk, cashew mælk, kokosmælk, havremælk.

En anelse varmende krydderier som kardemomme og kanel kan bruges,

Undgå alle former for løg, chili og andre stærke krydderier.

Rajasic mad

kalder man medium kvalitet mad. Det har et højt niveau af proteiner og kulhydrater og er mad der inden for kort tid akkumulerer et højt energiniveau.

Vi har behov for rajasic mad der giver os et øjeblikkeligt energi-boost og er perfekt til når man skal udføre noget fysisk/mentalt krævende.

Har man til gengæld for vane at spise for meget rajasic mad kan det føre til mere rastløshed, irritabilitet, vrede, egoisme og overreaktion pga at kroppen bliver over-charged, producerer mere varme og syre som virker intensiverende for sindet.

Man skal overordnet set prøve at reducere denne madkategori hvis man vil skabe sattvic energi/ atmosfære i krop og sjæl.

Rajasic smagene er bitter, sur, stærk, salt. Her indgår også raffineret sukker, alle kulsyredrikke, ost, saltet gæret brød, pasta, æg og fisk. Sort te og kaffe. Stegt mad (+ friturestegt) Hvidløg, løg, bønner, natskygge-familiens grøntsager som er kartofler, auberginer, broccoli, blomkål, kål, radiser. Sure, salte og stærke ting som chili, sure frugter og bær, pickles, chutneys, syltede og fermenteret mad.

Koffein-holdige drikke er med til at ens temperament kan hvirvle hurtigere op, man kan få ubalancer som at snakke for meget, mental uro og rastløshed der kan føre uhensigtsmæssige reaktioner med sig.

Kød kan ifølge Ayurvedaen være propfyldt med stresshormoner fra dyr der i dødsøjeblikket reagerer med angst på situationen de er i. Når vi indtager disse via kød kan det også påvirke vores krop og mentalitet i en negativ retning og tilføre stress og vrede. Samtidig dræner kød kroppen for energi da det intet prana indeholder og kræver store mængder energi at nedbryde.

Sattvic mad bliver rajasic, hvis det f.eks bliver friturestegt, hvis mad bliver gemt til dagen efter, men også hvis det er for varmt eller iskoldt da det så ødelægger din fordøjelses-ild.


Tamasic mad

Den sidste kategori af mad er af den laveste kvalitet med den laveste energi-frekvens ( se energipyramiden herover)

Den består blandt andet af det vi kalder devitaliseret mad som er fast food, dåsemad, frostvarer, gammelt mad, overkogt mad, - slap mad uden energi og friskhed.

I denne kategori er også olierede fedtede snacks, sukkerfyldt chokolade, is, popkorn, alkohol. Svine og oksekød, alle former for løg, peanuts og alt frysetørret der blandes op med vand. Daggammelt brød, æg og ost, svampe og avokado, vineddike, overmodne frugter og grøntsager.

Al mad tilberedt i mikrobølgeovn,

Denne kost er tit svær at fordøje og tilfører ikke kroppen energi, men tvært imod skal kroppen her på overarbejde. Dine fordøjelsesprocesser kan her gå helt i stå.

Du kan let få en ubehagelig mæthedsfornemmelse og nogle kan få brug for at hvile sig efter sine måltider, fordi der simpelthen ikke er energi til at kunne fungere normalt.

I denne kategori hører også overspisning til. Spis altid kun til du føler dig 3/4 mæt så alle dine fordøjelses-enzymer har mulighed for at bliver blandet godt sammen nede i mavesækken.


Den perfekte fordøjelse indenfor Ayurvedaen hedder Sama Agni!

Læs evt mere om Sattva på min blogposts der hedder:


Har du problemer med din fordøjelse kan du booke en ayurvedisk konsultation hos mig hvor vi finder dit dosha ( din kropstype) Vi snakker om dine madvaner, gennemgår dine rutiner og finder løsninger på hvordan du optimerer general velvære og dit energi-niveau.
244 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page