top of page
  • Forfatters billedeAnita Lindberg

Kultiverer din egen unikke energi med opmærksomhed på elementerneFor virkelig at kunne balancere dig selv og dit liv, er Ayurvedaens systemer og principper en uvurderlig hjælp. Måske lever du et liv, målrettet og med energi-krævende rutiner og vaner. Måske er du ekstremt udadvendt, glad i låget, løssluppen, hader rutiner og engagerer dig i alt og alle, eller måske er du mere til fred og ro, bryder dig ikke om de store overraskelser og elsker rutiner og alt der er velkendt.

Vores kropstype - også kaldet dosha - betyder at en af de tre gunaer (oversat til tendens/kvalitet) er mere dominerende end de to andre og det kan være med til at skabe ubalancer i vores liv. Når du lærer gunaerne og dit dosha at kende, kan du for alvor begynde at se på, hvor og hvornår du bliver drænet fysisk og mentalt, og hvor der enten trænger til mere tid til at lade op eller måske mere engagement, ild og lidenskab.

Typiske ting der kan skabe ubalancer og dræne energi:

Manglende grounding typisk for - Vata & Pitta ubalance

For meget snak - Pitta &Vata ubalance

Engagement i ligegyldige ting - Pitta ubalance

Ekstrem udadvendthed - Vata ubalance

Manglende evne til at kunne slappe af , - afgive kontrol - Pitta ubalance

Manglende motion og aktivitet - Kapha ubalance

Manglende nysgerrighed overfor nye ting - Kapha ubalance


Intro til de tre guna´s - Tamas, Rajas og Sattva.

Inden for Ayurveda består alt i den illusionære verden af tre kvaliteter. Disse kvaliteter er til stede i alt levende og dødt, i alt stofligt og esoterisk, hvilket vil sige at en energi, en stemning, en atmosfære, din dag, dit humør, din mad, dine omgivelser - alt kan kategoriseres inden for de tre gunaer som er:

Tamas - tung, mørk, tæt, stofligt, doven, stagnation, hvile

Rajas - aktiv, lidenskab, handling, bevægelse, dynamik

Sattvic - renhed, harmoni, opløftet, godhed, glæde, indsigt


Tamas - stabilitet - grounding - fundament

Tamas er en energi-vibration der kan beskrives som langsom men også stabiliserende og groundende. Den findes i naturens vedholdenhed, i træer og planter med rødder solidt plantet i jorden. I naturen sørger tamas for den del af øko-cyclussen der nedbryder plantefibre, forrådnelse m.m. således at energien/næringen fra alt materie vender tilbage til jorden og bliver absorberet. I din fysiske krop er tamas energien repræsenteret i knogler, muskler og væv.

Vi har alle brug for tamas tilstanden i kroppen for at kunne charge, heale og restituere.

Den er dominerende når du hviler og sover.

Det er vigtigt at have tamas i sin energi-konstitution, da den beroliger, giver os balance, fokus og overblik.

Vi opbygger/kultiverer tamas via yoga-stillinger med fokus på grounding ned igennem ben og fødder, øvelser der kaldes bio-energitic grounding og via balanceøvelser. Også når vi sidder stille i meditation eller ligger ned i en dybde-afspænding kultiverer vi tamas.

Ubalancer i tamas

Du har for meget tamas når du går i stå, bliver doven og ugidelig. Når du mentalt føler dig tung, deprimeret og nedslået. Når du mister dit initiativ og din evne til at være kreativ.

Tamas bliver anset som konsekvensen af uvidenhed som forhindrer os i at se virkeligheden, så vi skal prøve at modarbejde tamas når det gælder vores mentalitet, tankemønster og humør, så vi ikke går i stå og spilder vores dyrebar tid - vores liv.

Kapha dosha mennesker kan have en anelse mere tamas end de to andre doshaer.


Sådan balancerer du Tamas:

Kom ud af starthullerne fra morgenstunden, sæt dig nogle daglige mål og få en god rutine om morgenen med at få rørt kroppen evt med solhilsener der aktiverer, varmer, opløfter og kultiverer noget varme, ild, energi i dit system. Lav opløftende meditationer - evt lys-meditationer og suppler med aktive varmende åndedrætsteknikker som f.eks. ild-åndedrættet og kapalabhati.


Rajas - ild - dynamik - aktivitet

Al bevægelse, vækst, transformation, engagement, perspektiv og skabelse. Denne kvalitet af energi der får dig ud af sengen om morgenen og holder dig på tæerne hele dagen. Energien der får planter til at gro, livet til at udfolde sig! Du har energien til at række ud efter dine mål, mobilisere en hverdag fuld af vigtige gøremål og mod, lyst og energi til at realisere dine drømme!

Bliver rajas for dominant er livet stressende, hektisk og intens.

I en travlt by fuld af mennesker, biler og støj er der er rajasic energi. Er din dag fuld af for mange ting på din "to do" liste kan den føles for rajasic. Du skal være opmærksom på altid at balancere kvaliteterne - altid at have tid til at slappe af og finde dig selv. Ellers kan du få for meget rajas i dit system.

Tegn på uafbalanceret rajas: Du er måske stresset, har for travlt og svært ved at slappe af.

Du snakker for meget og har en tendens til at blive for intens og måske kontrollerende - fylde for meget i sociale sammenhænge. Kort sagt have svært med at mærke/tage hensyn til andre.

Tit kan det være svært at se det selv og det kræver en ærlig ven der tør gøre dig opmærksom på det, Denne tilstand er skadelig for dit helbred. Du er mere eller mindre konstant i stress mode - fight and flight - og du udskiller en masse stress-hormoner i dit system, der slider på dit immunforsvar og på sigt kan du blive alvorlig syg. I yderste konsekvens udmatter du dig selv totalt - luften går til sidst ud af ballonen.

Pitta mennsker har som regel lidt mere rajas en de to andre doshaer.


Sådan balancerer du Rajas:

Gear ned, sørg for at grounde via ro, gåture, tid i nature, - vær til stede i nuet. Reducer ud i drama i dit liv og her observer om du har gamle hektiske vaner og tankemønstre, der ikke gavner dig mere. Drop alle former for præstations- aktiviteter/ sport.

Hiv stikket ud/ sluk din telefon, gå en tur i naturen og bare vær til stede.

Lav yoga-praksisser der er langsomme og udstrækkende tæt på gulvet og undgå at konkurrere med dig selv og andre. Lav åndedrætsteknikker der balancerer energikanalerne i kroppen som Nadi Shodhana og den kølende Pranayama Sitali der beroliger nervesystemet.

Spisgerne alene i rolige omgivelser, undgå stærk mad og stimulanser som stærk kaffe, alkohol osv. der skaber mere ild i dit system, drik rigeligt med vand imellem måltider der virker groundende.
Sattva - bevidsthed - ekspansion - lyksaglighed

Denne guna er fuld af renhed, balance, stabilitet og glæde og bliver på smukkest måde afspejlet når du er uselvisk, inspireret, kærlig og glad.

I naturen er det smuk harmoni fuld af liv, blomster og skønhed. Den salighed der eksisterer i en smuk stille solopgang. Alt hvad der bringer ro og harmoni er sattvic.

Vi er i en sattvic tilstand når vi afkobler os selv fra vores evige tankeflow og er i nuet, er impulsivt begejstrede og glade. Vi er her kærlige overfor alle levende væsner, forbinder os her med vores højere selv, fri for dualitet og ego.

I yoga kan du gå ind og ud af disse øjeblikke hvor du glemmer tid og sted, du kigger indad og lytter til og er et med din krop, bevæger dig i takt med dit åndedræt i yogastillingerne, - en følelse af forening - ordet yoga betyder at forene! (krop og sjæl)

Alle kan nå til et sattvic tilstand hvis de skaber balance i rajas og tamas.Tips til at kultiverer mere Satva i dit liv:


1. Gør dine omgivelser mere sattvic ved at skab lethed i dit hjem med planter og blomster, lyse farver og opløftende musik. Brænd æteriske olier af i en oliebrænder med dine yndlingsdufte,

put smuk kunst på væggene og hold dit hjem rent.


2. Øv dig i at kommunikere positivt. Omgiv dig overvejende med mennesker der charger dig i stedet for mennesker der dræner dig. Hav inspirerende venskaber.


3. Anerkend at du har behov for at dyrke din egen spiritualitet og læs evt. inspirerende tekster af spirituelle mestre, tag på en sjov yoga-workshop og begynd evt. at meditere.

Jo mere du forbinder dig med opløftende og positive tanker og billeder, - jo flere sunde og vigtige neuro kemikalier, neurotransmittere, oxytocin og dopamin bliver udskilt.


4. Sattvic mad har et højt niveau af prana/ energi og dette er højest i frugt og grønt. Prana forsvinder ud af tilberedt mad efter et par timer, så gem ikke til dagen efter. Kød har ingen energifrekvens og dræner din krop for de mere raffinerede energier, da det er svært for kroppen at fordøje. Se denne talk fra Sadguru der snakker om vegetarisme!


5. Tag en Silent-retreat-dag hvor du søger indad og mærker dig selv, gerne med lidt tid i naturen.


6. Prøv at være fordomsfri. Stop din indre kritiker, stop din vane med altid at skulle have en mening om alting. Bare prøv at være til og observer.


7. Praktiser Bakti yoga - the yoga of devotion - kultiver en følelse af at være taknemmelig for hvad du har og vær rar og imødekommende ved at kigge efter skønheden i alt og alle.


8. Tænd et lys med en lille blomst siden af - mediter på glæde, lys og ubetinget kærlighed!


Jeg har lagt en af mine sattvic marma-point meditation op på min YouTube kanal her:239 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


bottom of page