top of page
  • Forfatters billedeAnita Lindberg

Hvad! - er Ayurvedisk fodpleje?

Fodyoga, aromabade, neem-olie, packs og marmapunkter!Vitaliserede levende fødder giver os meget mere balance og velvære end vi drømmer om.

Bevægelse af tæer og ankler hjælper til et øget energi-flow i hele kroppen og resulterer i bedre at kunne grounde og afslappe nervesystemet. Fodsålerne er fulde af marmapunkter der indenfor ayurvedaen beskrives som forbindelsesled imellem vores fysiske og spirituelle krop. Hver eneste af dem relaterer til et indre organ eller en kropsproces. Giv dine fødder noget ekstra opmærksomhed f.eks med fodyoga, fodmassage, pleje osv. Du både booster din prana/livsenergi og kommer ud af hovedet og ned i kroppen. Det øger nærvær og giver rum til refleksion - en skøn pause i hverdagen!

Inden for Ayurvedaen findes der er mange måder at give sine fødder ekstra opmærksomhed på. Her får du et par af dem:

1.

Fod yoga

Yoga stillinger der smidig gør tåled er f.eks. "toe squad" hvor du er nede på knæ og hænder med omdrejede tæer og sætter dig tilbage og hviler balder på det bagest af dine hæle. Hold stillingen så længe du kan uden at det gør for ondt i tæerne. Gør du det dagligt kan du efter noget tid holde stillingen længere. Stræk evt armene imens med Garudasana eller Gomukasana arm-stilinger. I cobra eller up-dog kan du svinge dig op på oversiden af fødderne og rulle hen over tåleddene - meget effektivt! En mindre øvelse der har stor effekt er helt simpelt at kramme tæerne sammen vildt hårdt og herefter strække og stritte med tæerne i alle retninger igen og igen.

2.

Opskrifter på lækre fodbade - og indre opmærksomhed!

Tag dig tid til at heale via dit fodbad. Vælg et tidspunkt hvor du ikke bliver forstyrret.

Vask først dine fødder hurtigt i Neem-sæbe. Neem-blade bruges meget inden for ayurvedaen og fås både i sæber, tandpasta og rene olier. Neem sæbe og olie giver fugt, mindsker risiko for fodsvamp, neglesvamp, hælerevner, infektion, rødmen og ødemer. Neem har en lidt stram duft - men god til klassiske fod-issues. Har du ikke neem kan du bruge eucalyptus olie i stedet der også har en antiseptisk virkning. Sid med fødder i vand i 15-20 minutter evt. med et varmt tæppe omkring dig et roligt sted. Sæt evt. noget sattvic roligt musik på. Bring al opmærksomhed ned til dine fødder i det varme vand. Mærk varmen og foren dig med ideen om at du modtager den healing og pleje som planteolierne har at tilbyde. Mærk hvordan du bliver grounded og beroliget. Den nedadgående energi i kroppen bliver inden for yogaen kaldt Apana Vayu. Forestil dig at du på hver udånding forløser alt negativitet, træthed og udmattelse - at det ryger nedad og ud igennem fødderne - væk fra kroppen, og at hvert nyt åndedræt bringer fornyet energi, lys og styrke til dig. Efter fodbadet kan du slibe dine fødder med en pimpsten (natur sten) og smøre dine fødder ind i en lækker olie med fodmassage.


Aroma-fodbad der lindrer ømme fødder og afslapper:

Balje med varmt vand

10 dråber rosmarin

5 dråber eucalyptus

5 dråber pebermynte

5 dråber neem olie


Aroma fodbad der grounder og forløser:

Balje med varmt vand

10 dråber Patchouli

10 dråber lavendel

5 dråber neem olie


3.

Aftenpleje med fodmassage

Tilfør hver aften dine fødder lidt sesam olie med lidt lavendel olie og massér dine fødder blidt. Alle steder på dine fodsåler er der forbindelsesled til indre organer og kropsprocesser. Det giver en rolig søvn og forbedrer forbindelsen imellem krop og sjæl. Sesamolie er nærende og groundende, lavendel afslapper nervesystemet.

Her ser du kort over akupunkturpunkter/forbindelser til indre organer.4.

Marma-point-massage på sten, bare tæer og akupressur Gå i bare fødder så ofte som muligt både på græs, i sand og især på sten hvor du får aktiveret alle marmapunkterne under fodsålerne. Du kan alternativt investere i et par akupressur-sandaler billigt (ca. 150,-) og gå i en halv time om dagen. www.helsekost-ekspres.dk/shop/frontpage.html

Til de kolde årstider foretræk at gå med bomuld og uld - undgå syntetiske materialer.


5.

Sommer fod-pack

Vil du give dine fødder et ekstra treat kan du lave en pack. Bland lige dele advokado, banan,

grape, revet zucchini, blomme eller nektarin og ca. 5 dråber neem-olie.Miks til en jævn masse og påfør både ovenpå og under fødderne som suger næringen til sig. Pak evt foden ind i et tyndt stykke stof eller gaze og sving fødderne op i hvile i 30 minutter. Vask af og smør fødderne ind i en let olie.

God fornøjelse!

108 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page