top of page
  • Forfatters billedeAnita Lindberg

Hvad! - er Ayurveda?

Læs her hvordan du kommer igang og finder dit dosha!

Ayurveda bliver betragtet som "søster-viden" til Yoga, og har været praktiseret og studeret i Indien i de sidste 5000 år. Ordet Ayurveda er en kombination af ayur - som betyder liv, og veda - som betyder viden. Videnskab om livet!
Ayurveda omhandler hele vores eksistens - dens komponenter og kvaliteter. Den ayurvediske tilgangen til sundhed og velvære sker igennem fem ting. Mad, uter, massage, yoga og livsstil.

Med Ayurveda genskaber du kroppens evne til at opretholde balance, på trods af de utallige og meget varierende påvirkninger, som hele tiden kommer fra vores omgivelserne og levemåder.


Kroppen består af de 5 elementer kaldet Pancha Marabuthas.

Jord, vand, ild, luft, rum (oversat fra: eather/ space)

Alle disse kvaliteter kan være for overdrevne - for aktiveret - eller for svage - underaktiveret.

Næste skridt for at kunne få det bedre er at netop kende din egen unikke kombination af de fem elementer i din egen krop. Denne kombination kaldes dit dosha.( og prakruti )

Ens dosha skal forstås som et princip, en tendens, en kvalitet, og kan beskrives som de fysiske kræfter i din krop. Doshaerne fortæller os om kroppens svaghed, og når vi kender til svaghederne - kan vi forebygge sygdomme og heale os selv.

Ayurvedaen hjælper os med at balancere alle områder, både fysisk og psykisk. Du kan finde svar på alle problematikker, og vil for det meste indse at de eksisterer fordi dit dosha er i ubalance.

Der er mekanismer i din krop som du ikke var opmærksom på. Det retter du op på med den rigtige kost, at drikke på de rigtige tidspunkter ift hvornår du spiser, at få sunde rutiner der også omhandler hudpleje, detox og andre renselses teknikker, selvmassage med olier, den rigtige motion, aktiviteter der passer til dit dosha m.m.

Og lige pludselig tegner der sig et tydeligt billede for dig omhandlende hvad type menneske du er. DU begynder at forstå dette store system på et dybere plan og det bliver nemmere at balancere dig selv i alt hvad du foretager dig.

Du kan nemt en finde dosha test på nettet for at få en forsmag på dit dosha.

Her er feks en rigtig god test fra Deepak Chopra på engelsk


Ayurvedisk konsultation hos mig

Vil du mere i dybden og evt har et mere specifikt problem kan du booke en Basis Ayurveda konsultation hos mig, hvor du få en grundig gennemgang af alle aspekter af dit dosha ift kost, rutiner, motion m.m. Du kan læse lidt mere om de tre doshaerne her på siden :https://www.bigpictureyoga.com/ayurveda


Læs mit andet blog indlæg her på siden, der hedder Dinacharya - din daglige sundhedsrutine.

Så er du igang!

52 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page