top of page
  • Forfatters billedeAnita Lindberg

Hvad - er Agni?

Energien der er ansvarlig for din sundhed - din fordøjelses-ild. Her får du tips til at holde din fordøjelses-ild ved lige, optimere den, passe og pleje den, så du kan opretholde en sund krop fuld af energi og vitalitet.


Et af ayurvedaens hovedprincipper er, at har du har en velfungerende stærk agni, er din krop i stand til at absorbere prana, livsenergi og næringsstoffer fra det mad du indtager. Du stråler af sundhed og vitalitet, har masser af energi og en smuk hud. Du er i stand til at liminere eller helt undgå, at der opstår ama i din krop, som er toxiner/affaldsstoffer. Hvis din agni er svag eller ustabil fordøjer du ikke din mad ordentligt. Du har måske mavesmerter, oppustethed, dårlig mave og du akkumulerer det der hedder ama som er toxiner og affaldsstoffer. Det kan bla. ses som belægninger på din tunge og findes i hele din fordøjelseskanalen. Er det en konstant tilstand, vil ama langsomt ophobe sig i væv og ifølge ayurvedaen er det begyndelsen til sygdom.

Man kan se på sin fordøjelsesproces som et ildsted, hvorfra man gerne vil have mest muligt lys og varme. Den skal tændes og holdes ved lige.


Her får du tips til at optimere og balancere din Agni.


1. Spis tre måltider om dagen med ca. fire timer imellem.


2. Drik den lille agni-eleksir. Den antænder fordøjelsesilden.


3. Skip mellemmåltider da det forstyrre fordøjelsen af det mad du allerede har i systemet.


4. Tyg din mad indtil den er flydende - omkring 20 gange.


5. Spis enten varm mad eller i det mindste mad med rum-temperatur. Mad og drikke der både er for varm eller for kold får din agni ud af balance.


6. Spis i rolige omgivelser, hvor du kan have opmærksomhed på din mad.


7. Drik ikke store mængder vand hverken før, under eller efter dit måltid. Evt kun 1-2 små slurke hvis det er nødvendigt. Vent helst med at drikke til en time efter mad og minimum en time før, så du ikke udvander din fordøjelses-ild og skyller vigtige enzymer væk.


Agni-eleksir.

Du kan bruge dem til at kickstarte og slukke/balancere din fordøjelse!

Tænd agni - før måltider:

Bland lige dele: citronsaft, juice af ingefær, vand og honning.

Drik 50 gram lige før dit måltid.


Afbalancer agni - efter måltider:

Bland lige dele ristet fennikelfrø, kardemommefrø, spidskommenfrø, lidt ahorn sirup.

Tyg en te-skefuld efter hvert måltid. Afhjælper oppustethed og evt ubehagelig mæthedsfornemmelse.

Din Dosha Agni:

Vata har som regel en ustabil fordøjelse, og det er vigtigt at spise letfordøjeligt mad. Optimalt er mad der er let flydende og varm. Kun bløde saftige frugter. Ingen rå grøntsager.

Pitta har som regel en god og stærk fordøjelse og kan tåle det meste. Men skal undgå at spise for krydret mad da det kan få for meget mavesyre. Drik evt lidt køligt imellem måltider.

Kapha har en sløv fordøjelse og skal ligesom Vata spise varme og let flydende retter. Undgå rå ting og drikke varme ting i løbet af dagen for at få dannet et flow i fordøjelsen der kan stagnere.

Styrk også din fordøjelse med dosha krydderi-blandingerne du kan se på en af mine andre blog posts her!

Dosha bestemmelse? Book en konsultation hos mig og find dit dosha. Få hjælp til at optimere sundhed og velvære med ayurveda. Læs om mine forskellige konsultationer her på hjemmesiden.117 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page