top of page
Hvad er Ayurveda ?   Vata - Pitta - Kapha
Sund sortiment af gule fødevarer

Selvhealing

Ayurvedaens grund-koncept går ud på at vi kan heale os selv med den rigtige kost, pleje og livsstil. Og for at vide hvordan man gør det bedst, er det vigtigt at kende sammensætningen af de fem elementer i din egen krop - dit dosha. Herefter kan du tage affære og begynde at spise i overensstemmelse med din fordøjelse, dyrke motion i overensstemmelse med dit energi niveau, finde en krops-pleje der nærer din hud/hår/celle-struktur m.m.

Jeg giver Ayurvediske konsultaioner der hjælper dig i gang med at få rettet op på vaner der ikke gavner dig og får lagt en plan for hvordan du begynder din egen vej til balance og selvhealing.

Læs om mine forskellige Ayurvediske konsultationer her

 

Dosha´et - din personlige konstalation

​Du har sikkert hørt udtrykket dosha, Ayurvedisk kropstype eller konstalation? Det er vigtige ayurvediske koncepter der forklarer at vi alle hører ind under en gruppe af karaktertræk, der både omhandler både vores fysiske krop, mentalitet og adfærd.

​Vi har alle vores helt egen individuelle sammensætning af energi og genetik. Det er dit individuelle blueprint.

Det er det der gør dig kreativ, glad, tankefuld og aggressiv og også det der definerer din appetit, hvor hurtigt du tager på i vægt, om du er en naturlig aktiv person eller om du bedre kan lidt at ligge på sofaen, om du er høj, slank, muskuløs, buttet, fregnet, - listen er uendelig…

V a t a

Elementer: Luft og Æter (rum)  

Nøgleord: Bevægelse

Vata-energien sørger for flow af blod, lymfe væsker og alle impulser i nervesystemet. Kroppen kan varierer og være både tynd og langlemmet eller pære formet. Vata mennesker er impulsive,har energi-udbrud i form af kreativitet, snak og handling.

Deres personlighed er rastløs, eventyrlysten, drømmende, sprudlende og karismatisk. Som vinden er de flyvske og kan være svære at sætte i bås. De elsker at bevæge sig, komme videre, flytte eller lave om i hjemmet og elsker nye ting. De kan ende med at miste jordforbindelse og det kan ultimativt føre til modløshed og udmattelse. De kan fremstå som uden at have en retning, uden et mål, og det er præcis hvad der får dem til at føle sig rigtigt i live!

Ubalanceret kan de lide af angst, bekymring og fysiske ubalancer kan vise sig som udtørring af hud, tidlig aldring,  ustabil fordøjelse, hovedpine og gigt.

Symbolet for Vata mennesker er sommerfuglen der flyver tilfældig fra sted til sted, altid i bevægelse. 

Hård løve

P i t t a

Elementer: Ild og Vand

Nøgleord : Transformation.

Pitta energien er ansvarlig for alle fordøjelsesprocesser, stofskifte og kropstemperatur. Kroppen er medium størrelse, velproportioneret, ofte atletisk og stærk. De kan have svingende vægt. De har som regel en følsom hud der ikke tåler for meget sol. Pitta mennesker er skarpe og hurtige. De kræver meget af sig selv og andre. De er målrettede, elsker konkurrence og kan lide at være i centrum og være ledere. De kommunikerer ofte meget direkte ​og når de er i balance er de eminent gode til at opnå deres mål. Er de i ubalance kan de ofte opfattes som koleriske, intense, opfarende og fylde for meget i sociale sammenhænge.​​ De har svært ved at se sig selv ude fra og give andre plads.

Fysisk kan de få for meget mavesyre, lide af mavesår, udslet og hjerteproblemer.

Symbolet for Pitta er løven, som er stærk, kraftfuld,  kræver opmærksomhed og vil beskytte deres kære med loyalitet

og kærlighed.

Silhuet af elefant

K a p h a

Elementer : Jord  & Vand             

Nøgleord: Stabilitet - Opretholdelse

Kapha står for opretholdelse af hele den fysiske krop, bringer liv og væske til alle celler, lubrikere kirtler og sørger for fertilitet.

Det  er den konstellation der er mest solid, mest udholdende og har den bedste stamina.

Kapha mennesker fremstår meget rolige og fredelige. De er solidt bygget med kraftige knogler, ofte lidt brede hofter og lidt kurvede i deres statur. De kan have store, ofte mørke velformede øjne og de er ofte smukke. I balance er de meget kærlige og loyale. De elsker rutiner, elsker at tage til de samme steder på ferier, elsker gamle venner/ relationer hvor de føler sig på sikker grund. De elsker at være hjemme og hygge og kan ende som sofa- kartofler der har tendens til at stagnere, gå i stå. Også fysisk kan der opstå stagnation som ødemer, slim-ophobninger i lunger/bihuler og astma især om vinteren. De har tendens til at blive store, tage på i vægt og har svært ved at tabe sig igen.

Symbolet for Kapha er elefanten som bevæger sig langsomt. De har åbne hjerter og en naturlig medfølelse for andre.

bottom of page